30. august 2018
Af: Steen Christensen

Tak for minister-støtte i kamp mod havbrug

Jeg følte mig temmelig alene i sagen om havbrugene i vort kommunale farvand i Horsens Fjord, indtil jeg pludselig fik en fantastisk god allieret i miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann Jensen.

Venstre-ministeren understregede nemlig i et brev til Hedensted Kommune, hvad jeg hele tiden har vidst og sagt: At havbrugene ikke har nogen som helst ret til at modregne tang- og muslingeproduktion, når de fortæller, hvor meget kvælstof, fosfor og anden forurening, de udleder i fjorden.

Miljøgodkendelsen væsentligt overskredet

Der er således overhovedet ikke nogen undskyldning for, at de – med politiets ord – ”i væsentligt omfang har overskredet miljøgodkendelsen”.

På baggrund af ministerens brev vedtog Hedensted Byråd onsdag den 29. august enstemmigt, at ”…sagen udsættes med henblik på hurtigst muligt at få vurderet de juridiske konsekvenser af et eventuelt standsningspåbud med baggrund i den seneste udtalelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, og genoptages senest den 19. september 2018”.

Havbruget har gennem seks år givet Hedensted Kommune forkerte og direkte vildledende oplysninger om sin produktion og sit foderforbrug og sin udledning af miljøskadelige stoffer. Det er blevet helt klart, efter at Danmarks Sportsfiskerforbund har meldt sagen til politiet, som har fundet frem til, at havbrugene – jeg gentager det lige – ”i væsentligt omfang har overskredet miljøgodkendelsen”. Havbrugets forklaring har været, at tang- og muslingeproduktion har optaget en del af affaldsstofferne, og det måtte kunne modregnes.

I første omgang indstillede et flertal i teknisk udvalg, stærkt støttet af den kommunale, tekniske forvaltning, et skærpet tilsyn. Forvaltning og flertal syntes i øvrigt, det er i orden, at havbruget modregner produktion af tang og muslinger, selv om de ikke er nævnt i virksomhedens miljøgodkendelse, og der ingen regler på området. Den tankegang har miljø- og fødevareministeren nu sat en effektiv stopper for. En sådan modregning vil måske og tidligst i 2019 blive gældende for nye eller ændrede havbrug, forklarer ministeren.

”Jeg har ingen tiltro til, at havbrugene i fremtiden vil holde sig til sandheden om deres produktion”

Når det gælder skærpet tilsyn, så har det ikke hjulpet noget som helst indtil nu, og jeg har ingen tiltro til, at havbrugene i fremtiden vil holde sig til sandheden om deres produktion, der fylder ganske meget i udmundingen af Horsens Fjord og i As Vig.

Til gavn for havmiljøet

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Den voldsomme koncentration af havbrug i kanten af et Natura 2000-område hører slet ingen steder hjemme.  Derfor: På land med produktionen, så man kan styre udledningen af overskudsstoffer.

Lad os nu se, hvad en uvildig, juridisk undersøgelse siger, om kommunens mulighed for at pålægge havbrugene en væsentlig reduktion af produktionen eller eventuelt en total lukning.

Begge dele vil havmiljøet vinde ved – mest ved det sidste.

Fakta om havbrug-sagen

Da Hedensted Byråd 29. august drøftede Hjarnø Havbrug, opsummerede Horsens Folkeblad sagen således:

  • Lystfiskere fik i sensommeren 2017 sølvlaks, der er en fremmed art i danske farvande, på krogen. De har siden vist sig formentlig at komme fra Hjarnø Havbrug.
  • Ifølge havbruget er der blevet udsat 15.000 sølvlaks i januar 2017, og i marts skete et udslip på 200 fisk.
  • Danmarks Sportsfiskerforbund mener, der er blevet opdrættet mange flere sølvlaks, fordi havbruget har importeret hele 500.000 sølvlakse-æg. Forbundet mener, at havbruget har givet forkerte oplysninger og sandsynligvis produceret flere fisk og udledt mere kvælstof, end der er givet tilladelse til.
  • I november 2017 bad Hedensted Kommune, der er tilsynsmyndighed, havbruget redegøre for virksomhedens opdræt af sølvlaks. Kommunen er af havbrugsmodstandere blevet kritiseret for mangelfuldt tilsyn.
  • I juni 2018 anmeldte Danmarks Sportsfiskerforbund Hjarnø Havbrug til politiet for flere brud på miljølovgivningen.
  • I juli offentliggjorde Hedensted Kommune, at havbruget, på baggrund af oplysninger fra Sydøstjyllands Politi, havde erkendt at have givet fejlagtige oplysninger i deres indberetninger.