For bare at nævne et enkelt tal, der viser den store ulighed: I dag kan 30-årige ufaglærte mænd i gennemsnit se frem til at leve 7,5 år kortere end deres jævnaldrende med en lang uddannelse.
Der er ganske enkelt nogle, som kommer tidligere ud på arbejdsmarkedet, der bliver mere nedslidte og lever kortere end andre. Derfor er det ikke rimeligt, at alle har den samme pensionsalder.
”Så er det da ikke fair at skulle se frem til en alt for sen pension, hvor smerter og skavanker bliver mere reglen end undtagelsen”
Ikke kun fordi de, der lever kortere, vil få kortere tid på pension. Også fordi selve kvaliteten af pensionstilværelsen bliver væsentligt forringet, hvis man er blevet nedslidt efter mange års arbejde som murer, pædagog, slagter, rengøringsassistent, social- og sundhedsassistent, sygeplejerske eller et af de mange andre hårde jobs, som er med til af få Danmark til at hænge sammen.
Et fysisk eller psykisk hårdt arbejdsliv sætter spor. Nogle begynder at tage piller for at klare arbejdsdagen. Så er det da ikke fair at skulle se frem til en alt for sen pension, hvor smerter og skavanker bliver mere reglen end undtagelsen. Det er ikke værdigt.
Nogle vil beskylde os for at slå et for stort brød op, som vi ikke kender den præcise opskrift på.
Og indrømmet: Vi bilder os ikke ind, at vi har alle svarene endnu. Nogle af svarene skal vi finde sammen med arbejdsmarkedets parter. Men vi har brug for at tage hul på diskussionen, og det er afgørende, at nogle tager det første skridt. Det gør vi nu.
Og skulle nogle være i tvivl, har vi også sat pengene af til det. 3 mia. kr. årligt for at være helt præcis. Bl.a. finansieret med et ekstra samfundsbidrag fra den finansielle sektor.
Lad os øge ligheden og give alle mulighed for en værdig pensionstilværelse med tid til børn, børnebørn og fritidsinteresser.